Rolvsøy Velforening er et felles organ for alle som har tilknytning til - og er glad i Rolvsøy.  Med din hjelp vil vi bli enda bedre i stand til å skape et samfunn hvor det er godt å være. Som medlem i vår forening får du også tilgang til alle sider på vår hjemmeside.
Å komme sammen er en begynnelse.  Å holde sammen er fremgang.  Å arbeide sammen er suksess 
Bli medlem  HER       Kontonr.: 4910 12 96503       Medlemskontigent kr. 200,-     

You are here

Hvalfangerstasjon

Hvalfangerstation i Tufjord

Er det noen som kan bekrefte at dette bilde er fra Tufjord? For en tid tilbake siden sendte jeg bildet til Havblikk med det samme spørsmål. Dengang fikk jeg til svar at

dette ikke kunne være Tufjord pga fjellene som ikke stemte med virkeligheten. Men denne siden sier noe annet.
Bildet er jo retusjert siden de ikke hadde fargefoto i den tid. En ser det også tydelig i overgangen fjell/himmel. Fjellet og haugene har fått en mer markant ovegang samt en glattere profil. Dersom en blåser opp bildet kan en se langs fjellene noe som kanskje kan være slik den orginale fjellfasongen skulle være.
Jeg vet ikke hvilke retusjeringsutstyr de hadde dengang, men tviler på at det var så veldig avansert.

En speilvendt versjon av bildet ses her

Kommentarer

Anonyms bilde

Vi ska fråga Berthe Jörgensen i sommar, hon är 93 år så hon kanske vet :)

mvh

Oddleif Jörgensen

 

janneisaksens bilde

Dette bildet ser ut til å være fra Tufjord, tatt/sett fra Krakvika (tror jeg det ble kalt), omtrent ved fyret.

Bjørn A Olsens bilde

Jeg tror at bildet ikke er fra Tufjord på Rolvsøy, men derimot fra Tufjorden på Magerøya.  Det er nok noe 'frekt' å påstå at opplysningene i Nasjonalbilbioteket ikke er korrekt, men se her:  http://no.wikipedia.org/wiki/Tufjorden_(Nordkapp)

Fjellformasjonene stemmer bedre med bildet i artikkelen på Wikipedia enn det vi ser i Tufjord. En annen sak er at dersom det har vært en hvalfangerstasjon / hvalkokeri i Tufjord helt på slutten av 1800-tallet så vile vel noen på øya had kjennskap til det i dag. Dessuten skulle en en tro at det hadde vært noen ruiner igjen av virksomheten.  

Ønsker alle en god sommer (Den kommer vel snart??)

Anonyms bilde

Hvis man går på Google Earth f.eks. og studerer litt (selv om landskapet blir litt forvrengt) så ser man at det er Tufjorden i Nordkapp kommune. Akkurat HVOR den stasjonen lå er usikkert, men hvis man ser på lyset, så ser det ut til å være bukta helt innerst. Spørsmålet er om det er morgenlys eller ettermiddagslys...

janneisaksens bilde

i følge min far Hjalmar isaksen, 84 år, har det vært hvalfangerstasjon i Tufjord, på Kirkenes.  dette bildet kan være tatt fra Kirkenes. 

jadas bilde

Da kan vi kanskje slå fast at det har vært hvalfangerstasjon i Tufjord på Rolvsøya også ?

janneisaksens bilde

ja, det kan vi.  det har sikkert vært hvalfangststasjoer mage steder, det var i trollfjordn også.

 

karlhansjohansen@gmail.coms bilde

jeg er sikker på min egen konklusjon.bekken i forgrunnen renner ut i sjøen rett bak odden der det gamle mithuset(dynamittgubbene ble kalt mit) sto.det var der fjordlaks slapp ut lever og rogn fra produksjonen da det første røret sprakk,og enden ble slengt på land,sa de,og ble liggende under fiskehjellene.det har jeg bilder av.fjellet vi ser bak er toppen foran tunæringen.jeg har sett på store bilder jeg har av tufjord hvor leia er godt synlig.flytter man ståsted til kirkenes og bruker en vidvinkel som flater ut høydene og tar med mye fra sidenen,passer dette perfekt.

Anonyms bilde

Det stemmer at det har vært hvalfangststasjon på Kirkenes. Jeg har hørt at Hollenderne hadde valfangststasjon på Kirkenes på 1600-tallet.

Men bildet er IKKE fra Tufjord på Rolvsøya.

Ernst Chr.Tapper (tappere@hotmail.com)

karlhansjohansen@gmail.coms bilde

det har vært hvalfangerstasjon i tufjord,er jeg blitt fortalt.i fjæra ved huset til otto josefsen ligger noen svære jernfat.disse skal iflg hist ha vært brukt til å koke spekk i.men jeg mener å huske at hvalfstasjonen lå på kirkeneset,iflg de samme fortellerne,og at fatene ble fraktet til NÆSSET og brukt på bruket til ett eller annet. når jeg iflg bildet mente det var fra tufjord,var det med kirkeneset som utgangspunkt.det er nok ikke riktig.

men,har det vært hvalfangerstasjon i vikran på ingøya?jeg synes jeg ser fargohaugen(varghaugen) helt til høyre på bildet og at vi ser over trollsundet mot trollfjorden.

karlhansjohansen@gmail.coms bilde

vi hadde besøk av fortidsminneforeningen for noen år siden og kom i snakk om tønsbergs omsorg for tufjord etter krigen.sven foyn testet ut hvalharpunen med sprengladning i våre kystnære områder,så kanskje vestfolds kjennskap til tufjord med den følgende innsamling etter krigen kan spores dit.pratet møtet i fjor om dette,hadde tønsbergordføreren noe å si den den anledning,eller ikke.

karlhansjohansen@gmail.coms bilde

jeg diskuterer med meg selv.noen ganger blir resultatet best da.når jeg ser på det speilvendte bildet ser jeg stasjonen på kirkeneset.leia går ut foran fjellet og bak husene og sees ikke.kopiering og div har antakelig gjort sitt.og sannelig ser jeg også fargohaugen på dette bildet,og om jeg ikke er helt svaksynt kan jeg skimte fjorbottenelva til høyre for haugen,nede i fjellsida.er det ikke NÆSSET,sandvika og haugen bak djupvika som brer seg ut tvers over bildet? hjalmar og janne har nok rett.

Toves bilde

var et godt forslag, Karl Hans! Når man ser på hvordan lyset faller, kunne det godt være - og jeg ser også Fargehaugen (Varghaugen - hvor kommer dette navnet fra, forrsten?). Men den haugen til venstre - den får jeg ikke til å passe inn! Der er det jo ganske så flatt... I Trollfjord har det vært stasjon - husker vi gikk på sanda der (da vi var unge og spreke) og fant store beinrester.

Hjalmar har sagt at det har vært hvalfangerstasjon på Kirkenes en gang i tida - men jeg kan ikke klare å se at dette bildet på noen måte er fra Tufjord, uansett hvordan man snur og vender på det. Du må ha godt syn hvis du ser Fjordbottenelva...hehe. Selv om man speilvender bildet, er det umulig fra Kirkenes - haugen passer fortsatt ikke inn, den er for stor - dessuten har fjellene i vårt Tufjord en annen form og er brattere.

janneisaksens bilde

Det har vært hvalfangerstasjon også i trollfjorden - omtrent på gammelsæter

-Janne

Anonyms bilde

Bildet er nok fra Tufjorden i Nordkapp kommune, var på tuftene etter kokeriet senest i forrige uke. De bakerste fjellene i bakgrunnen ligger rett overfor Skarsvåg. Området kokeriet lå i kalles Sørhamna. De murte kaiene finnes også fortsatt. Jeg tør derfor påstå at Nasjonalbiblioteket har feil.

jadas bilde

Har funnet flere bilder av hvalstationen. For meg ser det ut for at også disse bildene er fra hvalstationen i Tufjord. På disse står det "Ingebrigtsen hvalstation, Rolvsø". Se linken nedenfor. Det er 7 bilder f.om. 99026033 - 99026039.

http://www.fm.fylkesbibl.no/album/index.php?album=Studenternes_Finmarksfaerd1902&image=99026033.JPG

janneisaksens bilde

Du har funnet mye frem frem.  jeg har bare sett fort på de, det kan ha vært et annet sted enn Tufjord, jeg kjente meg ikke igjen.

Anonyms bilde

...bilder fra Trollfjord!!! Der har jeg vært så mange ganger - og jeg kjenner igjen silhuetten av Ingøya i bakgrunnen bl.a.

Og det bildet fra digitalarkivet er også fra Trollfjord. Så artig!!!

janneisaksens bilde

Jeg hadde sett bare den ene bildet, jeg så ikke at det var flere.  det er fra Trollfjorden, uten tvil.  jeg har også vist bildene til Hjamar, han sier også Trollfjorden

Anonyms bilde

For å kaste mer bensin på bålet, for ikke å snakke om hvalolje, sjekk dette bildet:
http://www.digitaltmuseum.no/things/troldfjorden-hvalfangststasjon-hvalb...

Er dette Trollfjorden på Rolvsøya?

Dette er et bilde fra en serie hvor fotograf Albert Steen er på tur med D/S "Orion" i 1897. Det er da altså D/S "Orion" som ligger ytterst på kaia.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer