RVF vil samle gode fortellinger og lokalhistorier fra øya. Det er sikkert mange som sitter på gode historier, og mange eldre som kjenner til verdifulle lokalhistorier.
Det ville være trist om disse skulle forsvinne for alltid. Alle vet at mange små biter kan bygges sammen til et stort og innholdsrikt bilde, så la oss komme i gang.
Kommentarer fra anonyme (ikke registrerte) krever godkjenning før publisering.
lokalhistorie
Ja vi får ta med penn og papir, kanskje opptaker og kamera når vi drar dit i sommer. Oppfordring til alle, så får vi se om det kommer noen artige og opplysende historier etter ferien.
Bibelsk sitat.
Her kommer en liten historie med et utsagn som gjerne kunne ha vært sagt av en avdød rolvsøyværing. Det har sin bakgrunn i det bibelske sitatet: «Du ser splinten i din brors øye, men du ser ikke bjelken i ditt eget.»
Den her rolvsøyværingen har sagt det på følgende måte: «Du ser splinten i din egen bjelke, men du ser fan ikke bror din i øyan».
Kanskje er denne historien litt utenom hva denne siden er tenkt bruk til, men……….kunne ikke la vær.
Herlig!
Herlig!
Ka du trur?
Bok skrevet av Pål Espolin Johnson fra da han vikarierte som lensmannsbetjent i Havøysund. Anbefales absolutt! Her er det møte med mennesker både på Rolvsøya og Ingøya.Se http://skrift.no/espolin/ Se under linken forfatterskap.
Synes det hører med her…
Det går inn det ene øret og ut det andre…
heter det når noen ikke hører skikkelig etter.
Denne rolvsøyværingen hadde sin egen versjon av uttrykket. Han skal ha sagt noe slikt som; «Det nøtte ikke å snakke te ongan i dag for bægge øran dæmmes går ut å inn.»
Rorløs da orkanen slo til…
Her er en sann historie som jeg tilfeldigvis fant. Nils-Olaf Dalvik bodde i Tufjord og var gift med Solfrid Isaksen. De flyttet til Rypefjord på begynnelsen av 60-tallet.
http://www.maloalo.no/side/index.php?option=com_content&view=article&id=152:rorlos-da-orkanen-slo-til&catid=43:historier&Itemid=68
Mer dramatikk i januar 1959
…og dette husker jeg godt: Vi satt klistra til Fiskeribølgen for å høre hvordan det gikk. Kanskje det er noen som vet/husker mer om dette?
«Rolvsøyværingens» redningsmann.
I «The Fishing News>> utgave for 9. januar berettes det om
tråleren «St. Marks>> ‘s unnsetning til m/k «Rolvsøyværingen»,
som i storstonn utfor Fruholmen fyr i Finnmark drev hjelpeløs
med delvis smadret rorhus og linebruk i propellen. «The
Fishing News>> roser «St. Marks>> skipper, Mervyn Frederick Hough.
Han er 29 år gammel og tok sitt skippersertifikat i september
måned. Turen var hans andre som skipper. Det er ikke tvil
om at det fra skipper Houghs side og fra hans mannskap ble
utvist både godt sjømannsskap og stor utholdenhet.
Sportslige begivenheter på Øya på 50/60-tallet.
Ja, hvem husker ikke de årlige fotballkampene mellom Ingøy og Rolvsøy på denne tiden. Kampene startet med en enorm entusiasme. I begge målene sto det spanner med leskedrikk. Kyrre Johansen, som var Ingøys store keeper gjennom flere år, «passet» meget god på lagets edle dråper. I kampens forløp, og i sær i pausene, var flere av spillerne og lesket seg på godsakene, noe som resulterte i at når kampene var ferdigspillt var nesten alle spillerne meget happy over resultat og i særdeles god form. Det var tider det – da klonken smakte.
Matematisk beregning?????
Dette skjedde en gang på 50-tallet. Jeg ble sendt av min far for å kjøpe et lammelår hos en fisker-/småbonde på øya. Rold Paulsen var med meg på denne handelen. Lammelåret veide 3 kg og kiloprisen var 7 kroner. Regneferdigheten var kanskje ikke den aller beste blandt den eldre garde den gang, så utregningene foregikk som regel i form av hauregning. Følgende høylydte hauregning ble da foretatt av selgeren: 7 gange 7 e 14, og 3 tel er 21. Skal ha 21 krona. Helt fantastisk matematikk i det svaret også ble riktig.
Det var gudstjeneste i kirkbrakka på Gunnarnes, og som vanlig var det mange mennesker som hadde møtt opp. Vi som var små var også der sammen med våre foreldre, vi hadde vel ikke så mange andre valg. På fremste rad satt der en liten gutt ved siden av sin far. Hans mor var der sikkert også.
Presten sto på preksetolen og holdt den sedvanlige prekenen og alle i menigheten fulgte nøye med på hva presten hadde å si denne helgen. Men den lille gutten blåste nok en lang marsj i hva presten prekte om, hans øyner var rettet mot taket. Slik hadde han sittet ganske lenge – veldig stille og sikkert til foreldrenes stolthet. Plutselig utbrøt han, høyt og tydelig; «Dæven deiti kor mange måbiker det e i take.»
Der var mange småspiker for taket var av panelbord og bordene var sikkert dobbelspikret.